KAŞ Hakkında
Büyük şehirlerde yaşayan insanların güneyde ufak bir yere yerleşme hayalleri hep vardır.

Kaş Turkiyede serbest dalış eğitimi alabileceğiniz en güzel lokasyon.

Kaş Turkiyede serbest dalış eğitimi alabileceğiniz en güzel lokasyon.

Kaş Turkiyede serbest dalış eğitimi alabileceğiniz en güzel lokasyon.

Kaş Turkiyede serbest dalış eğitimi alabileceğiniz en güzel lokasyon.
"küçük olan her şey güzeldir''
Kaş, insanların hayallerinde yerleşmek istediği ufak kasaba figürünü temsil ediyor. Kaşlı olan ve Kaş'ta yaşayan ya da büyük şehirlerden gelerek Kaş’a yerleşen insanların ekolojik ve sosyal turizme yönelmeleri Kaş’ın bozulmadan gelişmesini sağlamıştır. Kaş tarih içinde değişik adlarla anılmış ve bir zamanlar adına Habesos veya Habesa, Antiphellos, ya da Andifli denmiştir. Bu isimlerden günümüze kadar gelen ve Kaş’a en çok yakışan isim 'Işık Ülkesi'dir. Kaş’ın doğal güzellikleriyle birlikte beldenin içinizi saran rahatlatıcı enerjisi de bu ismin doğruluğunu bize göstermektedir.
M.Ö. IV. yy' da Antiphellos çok küçük bir yerleşim yeri olup biraz yukarısında bulunan Phellos'un limanı idi. Ancak Helenistik döneme girilirken Phellos gerilemiş, Antiphellos ise gelişerek daha ön plana çıkmıştır. Bu durum Roma döneminde de devam etmiş, şehir bölge ormanlarından elde edilen sedir ağacı ticareti ve süngercilik sayesinde gelişerek Phellos'un limanı durumundan çıkmış ve kendine yeten zengin bir şehir durumuna gelmiştir.
Kaş tarihi kalıntıları, eşsiz mavi gökyüzü ve turkuaz suları ile Akdeniz’in sayılı doğa sporları kültür ve tatil merkezi haline gelmiştir. Kaş’ta bulunan dalış noktalarının kalitesi ve su altı görüş mesafesinin uzunluğu nedeniyle Türkiye’de scuba dalışın merkezi haline gelmiştir. Görüş mesafesi ve dalış noktalarının serbest dalışa uygunluğu gibi nedenlerden dolayı Türkiye’de sportif serbest dalışın merkezi olmaya adaydır.
Kaş'ın İklimi
Batı Akdeniz’de yer alan Kaş’ta, yazları sıcak ve kurak, kışları ise ılık ve yağışlı geçer. Kısacası karakteristik Akdeniz iklimi özelliklerini gösterir. Nem oranı çevreye göre oldukça düşüktür. Kış aylarında güneşli gün sayısının çokluğu uzun yaşanan bir “Pastırma Yazı” anlamına gelir. Aynı gün içinde 4 mevsimi yaşamak mümkündür. Sabah güneşliyken öğlen rüzgar yağmur bulutlarını getirir, fırtına ile serinleyen hava kışta olduğunuzu hatırlatır, gece etrafı sular seller götürebilir. Tabii Kaş’ta yaşayanların en çok sevdiği şey yağmur ve fırtınanın ardından çıkan sıcacık kış güneşinin çevreyi cömertçe ısıtmasıdır. Güneş alan tüm çay bahçeleri birden güneş severlerle doluverir. Kas 365 günün 300 günü güneş alan bir ilçe ve aynı zamanda dört mevsimi yasayabileceğiniz Akdeniz’in incisidir.

Coğrafyası
Kaş, Antalya ilinin en batı ucunda, Fethiye ile Muğla'ya komşuluk eden Akdeniz'in en güzel kıyı ilçelerinden biridir. Kaş ilçesi, Teke yarımadasının en güney noktasında, 360 12 kuzey enlemi ile 290.63 doğu boylamında yer almaktadır. Teke Yarımadası, batıda Antalya Körfezi ile doğuda Fethiye Körfezi'nin arasından güneyde Akdeniz'in turkuaz sularına doğru uzanır. Kuzeyde, zirveleri karlarla kaplı Toros Dağları, yaylalar, sedir ve ardıç ağaçları ile örtülü tepeler ve Göller Bölgesi yle sınırlanır. Eski çağlarda Likya olarak bilinen yarımadanın halen kullanılan ismi, Anadolu Selçuklu Devleti döneminde bölgeye yerleştirilen Teke Boyu’ndan gelmektedir. Kaş ın yüz ölçümü 2.231 km2 dir. Batıda Eşen Çayı ile Muğla nın Fethiye ilçesinden ayrılır. Doğuda Demre, kuzeyde ise Elmalı ilçelerine komşudur. Güneyde tam karşısında, tekneyle yarım saatlik uzaklıkta Yunan Meis Adası bulunmaktadır. Kara yolu ile Antalya ya 189km, Fethiye ye ise 108km mesafededir.
Kaş'ın İklimi
Batı Akdeniz’de yer alan Kaş’ta, yazları sıcak ve kurak, kışları ise ılık ve yağışlı geçer. Kısacası karakteristik Akdeniz İklimi özelliklerini gösterir. Nem oranı çevreye göre oldukça düşüktür. Kış aylarında güneşli gün sayısının çokluğu uzun yaşanan bir “Pastırma Yazı” anlamına gelir. Aynı gün içinde 4 mevsimi yaşamak mümkündür. Sabah güneşliyken öğlen rüzgar yağmur bulutlarını getirir, fırtına ile serinleyen hava, kışta olduğunuzu hatırlatır, gece etrafı sular seller götürebilir. Tabii, Kaş’ta yaşayanların en çok sevdiği şey, yağmur ve fırtınanın ardından çıkan sıcacık kış güneşinin çevreyi cömertçe ısıtmasıdır. Güneş alan tüm çay bahçeleri birden güneş severlerle doluverir. Kas 365 günün 300 günü güneş alan bir ilce ve ayni zamanda dört mevsimi yasayabileceğiniz Akdeniz’in incisidir.
Deniz Suyu
Kaş’ta deniz suyu nisan ve mayıs aylarında ısınmaya başlar ve deniz ve yüzme mevsimi kış aylarına kadar devam eder. Kasım ve aralık aylarında güneşli günlerde hala denize girilebildiği gibi pek çok kişi yüzme sezonunu neredeyse hiç kapatmaz. Genelde nisan ayında yağmurların seyrekleşmesiyle de yeni mevsim açılmış olur. Kaş deniz suyunun genel olarak serin olması, yeraltı tatlı su kaynaklarına bağlıdır. Ama bu serinlik neredeyse tüm yıl boyunca denize girilmesine engel değildir. Ayrıca bu tatlı sular nedeniyle Kaş civarında deniz suyu son derece berraktır.
Kaş’a Nasıl Gidilir?
Havayolu ile Kaş’a en yakın havaalanları Antalya ve Dalaman havaalanlarıdır. Antalya havaalanı ile Kaş arası 210 km, Dalaman ile Kaş arası ise 160 km dir. Havaalanı Kaş arası transfer için Antalya otogarından minibüs, araba kiralama, şoförlü araçlar ya da taksi kullanımı gibi seçenekler mevcut.Kaş’a Dalaman Havaalanında birkaç toplu taşıma değiştirerek gitmeniz de mümkün. Dalaman havaalanı ile havaalanı özel servisleri ile Fethiye’ye, Fethiye şehir merkezinden Fethiye Otogarına geçip oradan da Kaş otobüsleri ile Kaş’a ulaşabilirsiniz.
Otobüs ile Kaş’a İstanbul’dan direk gelebileceğiniz firmalar bulunmaktadır. Bulunduğunuz bölgeden direk otobüs bulamıyorsanız, Fethiye’den aktarma yapabilirsiniz.
Özel araç ile gelmeyi planlıyorsanız İstanbul – Kaş arası 858 km’dir.
Özel araç ile Afyon üzerinden Sandıklı, Burdur merkez, Bucak, Korkuteli, Elmalı, Kaş rotası izlenebilir. Bu hat Kaş’a en kısa ulaşım hattıdır. Dağ manzaralı yolladır. Yer yer virajlı bölümleri bulunmaktadır.
Bucak üzerinden Antalya’ya devam edilebilir. Antalya – Kemer – Finike yolu üzerinden sahilden Kaş’a ulaşılabilir. Bu yol daha uzundur ve virajı bölümler bulunur. Ama manzara çok güzeldir.
Karayolu ile üçüncü bir seçenek ise İstanbul – Fethiye – Kalkan – Kaş seçeneğidir.